ManşetSivil Toplum

Hasan Cemal, “1915 Ermeni Soykırımı” kitabını tanıttı

0

Gazeteci yazar Hasan Cemal,“1915 Ermeni Soykırımı’ adlı en son kitabını Berlin Humboldt Üniversitesi’nde tanıttı. ‘21. Yüzyılda Türkiye-Network Turkey’ adlı üniversite projesi kapsamında kitabını tanıtan Cemal, Ekim ayında piyasaya çıkan kitabıyla ilgili Türkiye’de bu zamana kadar hiçbir televizyon ya da radyo kanalına demeç vermediğini dile getirdi.

Hasan Cemal, kitabı arkadaşı Hrant Dink’e ithaf ettiğini dile getirdi. Herkesin Ermeni meselesini farklı görebileceğini ve farklı isim koyabileceğini belirten Cemal, Hrant Dink’in “İnkâr ve ikrar değil, idrak önemli” sözlerini hatırlattı.

Hasan Cemal, kitabın adının sert olduğunu ancak bunun bir algıyı empoze etmeyi hedefleyen bir kitap olmadığını kaydetti. “Hasan Cemal’in düşünceleri bir konuda neden değişti nereden nereye geldi, bunu yazdım” diyen Cemal, “Bunu yazarken de Türkiye’nin aynı zamanda cumhuriyetin kuruluşu, ulus devletin, milliyetçiliğin ne olduğunu ve bugüne kadar sarkan Kürt sorununu, Ermeni meselesini, asker sorununu da anlatmış oluyorum” ifadelerine yer verdi.

Meslektaşı Dink’ten de bahseden Hasan Cemal sözlerini şöyle sürdürdü: “Hrant, güncel ya da tarihsel haksızlığa karşı yanan yüreğini bana açmıştı. Her zamanki gibi samimiydi. Türkiye’nin demokratikleşmesi onun da benim de ortak derdimizdi. AB yolunda kalkınacak, demokratikleşecek bir Türkiye’nin rahatlayacağını, milliyetçiliği zamanla aşabileceğini kendi sorunlarıyla da kendi tarihiyle de hesaplaşacak özgüven ve olgunluğa sahip olacağını düşünüyordu Hrant.”

Kürtler yaşadığını, Ermeniler de öldürüldüğünü kanıtlama uğraşında

Hasan Cemal kitap tanıtımında Hakkârili bir Kürt’ün şu sözlerini de hatırlattı: “Yıllardır Kürtler yaşadığını, Ermeniler de öldürüldüğünü kanıtlamaya çalışıyor.”

(Agos)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.