DoğaManşet

Aslanların da soyu tükeniyor

0

İklim değişikliği, çevre kirliliği ve doğal yaşam alanlarının yok edilmesi hayvanlar aleminin “kralı” olarak bilinen aslanın da soyunu ortadan kaldırıyor.

Doğa koruma örgütü LionAid‘in yaptığı açıklamaya göre Batı ve Orta Afrika ülkelerindeki doğal yaşam alanlarında sadece 645 aslan kaldı! Afrika ülkelerinden 25’inde hiç aslan kalmadığını, 10 ülkede de aslanların nedeyse ortadan kalktığını bildiren örgüt bütün Afrika kıtasında 15.000 aslan kaldığını tahmin ediyor. Bu sayı sadece 30 yıl önce 200.000 idi.

LionAid’den Dr. Pieter Kat, özellikle Batı Afrika’da aslan popülasyonunun felaket denecek düzeyde azaldığını ve yıllarca koruma programlarına alınması ihmal edilen aslanların artık soylarının tükenme noktasına yaklaştığını söylüyor.

Nijerya’da sadece 34 aslan kaldığını söyleyen Kat, yoksul Batı Afrika ülkelerinde koruma programlarına önem verilmediğini, vahşi hayat turizminin de gelişmemiş olmasının doğanın korunmasına olan ilgiyi azalttığını savunuyor.

Aslan nüfusunun azalmasında doğal yaşam alanlarının yok edilmesi de önemli rol oynuyor. Geçen yıl Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar uydu görüntülerinden elde ettikleri verilere göre son 50 yılda Afrika savanlarının dörtte üçünün ortadan kalktığını açıklamışlardı.

Liaon Aid Afrika’daki aslan popülasyonunu koruma amacıyla 2004 yılında kurulan bir sivil toplum örgütü. Örgütün kurucularından Amerikalı ekolog ve deniz biyoloğu Dr. Pieter Kat, on yıl boyunca Kenya’daki biyolojik araştırma programlarında çalışmış deneyimli bir araştırmacı.

The Guardian ve Lion Aid web sitesinden derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.