ManşetTürkiye

Yeşiller/Sol Zonguldak: “İş kazası değil, İşçi cinayeti”

0

TTK Kozlu Müessesesi’nde 8 maden işçisinin ölümüne yol açan maden kazası ile ilgili açıklama yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Zonguldak örgütü, TTK’nın sorumluluğuna dikkat çekti.

Kazada yaşamını kaybeden işçilerin yakınlarına ve Zonguldaklılara başsağlığı dileyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Zonguldak örgütü sözcüsü Ali Topaloğlu tarafından yapılan açıklama şöyle:

“İş kazası değil, İşçi cinayeti!”

TTK Kozlu Müessesesi’nde taşeron Star AŞ tarafından yürütülen galeri açma çalışmaları sırasında meydana gelen degaj sonrasında 8 maden işçisinin yaşamını kaybettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Evlerine ekmek getirmekten başka hiç bir kaygısı olmayan bu insanların, aldıkları üç kuruş maaşın bedelini yaşamları ile ödemesi son derece hazindir.

Kömürün bünyesinde bulunan metan gazının ani şekilde boşalması olarak açıklanabilecek olan degajın akla ilk gelen nedenlerinden biri, metan gazını drene etmek amacıyla yapılması gereken arın sondajlarının yapılmamış olmasıdır. Yazılı ve görsel basından okuduklarımıza göre, kurum yetkilileri, degajın meydana geldiği arında, geçtiğimiz cuma günü 20 metre boyunda, 4 adet sondaj yapıldığını söylemektedir. O halde sorumuz şudur: Yapılan sondajlar nizami midir? Yeteri kadar sayıda ve yeteri kadar uzunlukta mıdır? Raporlarda böyle görünmektedir ama acaba gerçek olan nedir?

Yetkililere sesleniyoruz. TTK’nin işçi açıkları nedeniyle iş güvenliği kurallarını denetleyecek, meydana gelmesi muhtemel aksakları giderecek yeteri kadar elemanı görevlendiremediği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Metan gazını izlemek üzere kurulan tüm elektronik izleme aygıtlarına, geliştirilen teknolojilere karşın işçilerin eğitimi ve kazalar konusunda bilinçlendirilmesi çabalarında eksikler mi mevcuttur? Bu eksiklerin giderilmesi için bugüne kadar neler yapılmıştır?

Bu sorularımızın peşini kamuoyu tatmin oluncaya kadar bırakmayacağımızı duyuruyor başta kazada yaşamını kaybedenlerin yakınları olmak üzere tüm Zonguldak halkına başsağlığı diliyoruz.”

(Turnusol)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.