Doğa

Kuzey Kıbrıs’ın çevre sorunları raporu açıklandı

0

Kuzey Kıbrıs’ta çalışmalarını sürdüren Yeşil Barış Hareketi, 2013 çevre sorunları raporunu açıkladı. Raporda ilgilenilmesi gereken çevre sorunları 84 başlık altında derlendi. Çevre sorunlarının arasında eskiden kalma sorunların yanında yeni oluşan sorunlar da yer alıyor.

Yeşil Barış Hareketi’nin “2013 Çevre Sorunları Çalışma Hedefleri Raporu”u, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nde düzenlenen toplantıda açıklandı.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, toplantının başında yaptığı konuşmada, çevre sorunlarını, “yasaların işletilmemesi, yasal boşluklar ve devlet iradesinde eksikliğe” bağladı.

Sahir, “Yasalar ne yazık ki işletilmiyor, eski yasalar güncelleştirilmemiş, eksik yasalar çıkarılmamış, çevre ancak bağımsız ve güçlü bir elden yöneltilirse kurtulabilir” dedi.

“Devletin, çevre sorunlarına yeteri kadar hassasiyet göstermediği ve yükümlülüklerini yerine gerektiği gibi getirmediği” iddiasında bulunan Sahir, “Çevre yönetimi, herhangi bir bakanlığın altında sığıntı daire olmaktan kurtarılmalı ve teknik kadro ve yetkilerle donanımlı, özerk, siyasal iradeden uzak bir yapıya kavuşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rapordaki çevre sorunlarına tek tek değinen Sahir, halkın, kurum ve kuruluşların görüş ve önerilere açılan “Ülkenin Fiziki Planı”nın, “olumlu” bir çalışma olduğunu ancak, planın bugünkü halinde eksiklikler bulunduğunu savundu.

Sahir, ülkede atık yönetiminin henüz bilinmediğini, ülkeye yapılan yatırımlarla birlikte pek çok sorunun da birlikte getirildiğini de belirtti.

“100’e yakın izinsiz müdahale”

Ada ülkesi olmasına rağmen KKTC kıyılarının korunmadığını savunan Sahir, yüze yakın noktada kıyılara izinsiz müdahale yapıldığını ileri sürdü.

Sahir, “Sahillerimiz tecavüze açık, yüze yakın tecavüz saptadık. Hepsi de yetkililerin bilgisi dahinde” dedi.
Söz konusu raporda Lefke bölgesinde bulunan maden ocağı CMC, su sıkıntısı, anız yakma  ve taş ocakları gibi eskiden bu güne gelen çevre sorunlarının yanında, ambalaj, toplu taşımacılıktaki eksikliğin, zirai ilaçların yarattığı sorunlar da bulunuyor.

(Kıbrıs Postası)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.