Türkiye

Yargıtay kürtçe davetiyeye hapis cezasını onadı

0

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde 2007 yılındaki Nevruz kutlamalarına katılım için Kürtçe davetiye dağıttığı için kapatılan DTP’nin (Demokratik Toplum Partisi) İlçe Başkanı Faik Kaplan ve 6 yöneticiye 2008 yılında verilen ve daha sonra 3 bin 600 TL para cezasına çevrilen 6’şar aylık hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı.

İdil’de 2007 yılı Nevruz kutlamalarına halkın katılması için bastırılan Kürtçe davetiyeleri çarşıda dağıttıkları gerekçesi ile kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe Başkanı Faik Kaplan ile parti yöneticileri Salih Karaviş, Hüsnü Babat, Celile Elaslan, Fehmi Demir, İsa Yağbasan ve Metin Medir hakkında İdil Asliye Ceza Mahkemesi tarafında Siyasi Partiler Yasası’na muhalefet suçundan dava açıldı.

Mahkeme, Siyasi Partiler Yasası’nın 117’nci maddesinde yer alan ‘Siyasi partiler Türkçe’den başka dil kullanamaz’ maddesine aykırı olarak parti amblemiyle bastıkları Kürtçe davetiyeleri dağıttıkları için ilçe başkanı Faik Kaplan ile 6 yöneticisine 17 Ağustos 2008 tarihinde 6’ar ay hapis cezası verdi.

Mahkeme daha sonra hapis cezasını her sanığa ayrı ayrı olmak üzere 3 bin 600 TL para cezasına çevirdi. Sanık avukatlarının Yargıtay’a yaptığı temyiz başvurusu reddedildilirken İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı onandı.

(Ötekilerin Postası)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.