İklim KriziManşet

İklim Değişikliği beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor

0
İklim Değişikliği tarımı da etkiliyor. Gana'da Mısır'ın yerine artık Darı ve Manyok ekiliyor tarlalara.

İklim Değişikliği tarımı da etkiliyor. Gana'da Mısır'ın yerine artık Darı ve Manyok ekiliyor tarlalara.

Uluslararası tarım araştırmacılarına göre iklim değişikliği ana besin maddelerinin üretimini giderek daha da zorlaştırıyor. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak insanbeşer gelecekte beslenme alışkanlıklarının değiştirmek durumunda kalacak.

Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulunun raporunda gelecekte yaşanacak üretim düşüşünün önüne geçmek için ana besin maddelerinin yüksek ısıya dayanıklı diğer besin maddeleri ile değiştirilmesi gerekebileceği belirtiliyor. Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulunun “İklim Değişikliği ve Besin Sistemleri” başlıklı raporunun ingilizce metnine buradan erişmek mümkün.

Dünya üzerinde en geçerli olan besin maddeleri durumunda bulunan mısır ve buğday, 30 santigrat ısının üzerindeki iklim ortamlarında daha az tohum üretebiliyor.

Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulundan Sonja Vermeulen belirtilen 30 santigrat üzeri hava sıcaklığının günümüz dünyasında pek çok ülkenin ortalama ısısı durumuna geldiğini söylüyor.

Vermeulen, iklim değişikliğinin sadece hava sıcaklığını arttırmadığını, düşen yağmur miktarını da etkilediğini belirtiyor. Bu durumun da bazı bölgelerde kuraklığa diğerlerinde ise sel baskınlarına yol açtığını vurguluyor.

İklim değişikliği tarım zararlılarının da hastalıkların da seyrini değiştiriyor Vermeulen, tüm bunların sonucu olarak gelecekte besin zinciri için önemi gözardı edilemeyecek bazı tarım ürünlerinin özelliklerinin değişeğini, farklılaşacağını da belirtmeden geçmiyor. Vermeulen’e göre bu temel besin maddelerinden biri de patates.

Hindistan'ın Sangrur eyaletinde yeni dövülmüş pirinç tanelerini tutan çiftçi. Bölgede tuzlu su oranının artması, kuraklık ve seller pirinç ekimini de etkiliyor

Hindistan'ın Sangrur eyaletinde yeni dövülmüş pirinç tanelerini tutan çiftçi. Bölgede tuzlu su oranının artması, kuraklık ve seller pirinç ekimini de etkiliyor

Pirinç, üzerinde özellikle durulması gereken başka bir besin maddesi. Yüksek hava sıcaklıkları, tuzlu suyun tarımsal alanları basması, artan seller ve artan kuraklıklar bu hayati besin maddesinin de üretim marjını düşürmekte.

Mısır yerine Darı

Bazı besin maddeleri bazı bölgelerdeki değişimlere ayak uydurabiliyor diye devam ediyor Vermeulen ve ekliyor, “Fakat diğerlerinin yerini alabilecek yeni besin maddeleri üzerine eğilmemiz artık zaruri bir hal aldı”

Buna örnek olarak Afrika’nın çok geniş bir coğrafyasında Mısır yetiştirmek söz konusu bile değil, Mısır’ın yerini artık Darı ve Manyok bitkileri ekiliyor bölgede.

Tüm bunları alt alta getirdiğnizde insanın beslenme şeklinin değişmekte olduğunu apaçık görebiliyorsunuz diyor Vermeulen.

Vermeulen ile arkadaşları iklim değişiminin besin üretimi ve besin sağlığına etkileri üzerine iki ayrı rapor hazırlamış durumda. Tarım araştırmacısı Vermeulen sözlerini şu şekilde sone erdiriyor, “Havalar ısındıkça ana besin maddelerimizi kaybetmeye devam edeceğiz”

(Yeşil Gazete, Voanews)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.