KadınManşet

Ev Kadınlarına sendika hakkı

0

Yeni anayasa yazımı çalışmalarından evkadınlarına sürpriz çıktı. Anayasa’ya ev kadınlarına sendika hakkı tanınması için öneri yapıldı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Alt Komisyonu, yeni anayasanın “Sendika Hakkı” maddesini gündemine aldı. Madde kapsamında ev kadınları ve ev hizmeti yapanlar için sendika önerisi gündeme geldi. Komisyonda temsil edilen bütün partiler bu öneriye sıcak bakarken, üst komisyonda madde metnine bu yönde bir fıkra eklenmesi kararlaştırıldı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, evlerde temizlik, çocuk bakımı gibi işlerde çalışan gündelikçiler ve ev kadınlarını sevindirecek bir çalışmaya imza attı. Yazım Alt Komisyonu’nda “Temel Hak ve Özgürlükler” bölümünün ‘Sendika Hakkı’ ile ilgili madde metni yazılırken, BDP , evlerde çalışan kadınların örgütleneceği bir sendika önerisinde bulundu. BDP ’li üyeler maddeye, “Hizmet mekânı ev olan bütün işler, temizlik, bakım ve diğer hizmetler ev işçiliği kapsamındadır ve sendika kurma hakkından yararlanır” şeklinde fıkra eklenmesini istedi. Bu öneri komisyonda tartışıldıktan sonra bütün partilerden tam destek geldi. Bu ifade üst komisyonda da tartışılarak madde metninde ne şekilde tanımlanacağı kararlaştırılacak. BDP , “Sosyal Güvenlik Hakkı” maddesinde ise ev kadınlarının sosyal güvenlik kapsamına alınması önerisinde bulunmuştu.

Yeni anayasanın “Konut ve Barınma Hakkı” maddesine ise hukuka aykırı tahliye ve hakkın özüne etki eden ihlallere karşı anayasal güvence getirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca madde gerekçesine “Evsizliğin önlenmesi” hakkında bir cümle eklenmesi konusunda da uzlaşıldı.

(Radikal)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.