Dünya

Davutoğlu: Her gün 4 bin Suriyeli geliyor

0

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’deki krizi ve Suriyeli mültecileri görüşmek üzere bir araya gelirken, BMGK dönem başkanı Fransa’nın daveti üzerine toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘acil eylem’ çağrısı yaptı.

Güvenlik Konseyi’ni eleştiren Davutoğlu, “Suriye’de dökülen kana son vermek için gerekli kararlılık gösterilememiştir” ifadesini kullanıp “BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum” dedi.
BM’ye ‘gecikmeden’ Suriye içine mülteci kampları kurması çağrısı yapan Davutoğlu, bu kamplarıa ‘tam koruma sağlanması’ gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ise, Suriye’ye kamp kurulması önerisi için, “Bu tip öneriler ciddi sorular doğurur” yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’de 80 binden fazla Suriyeli bulunduğunu, her gün 4 bin Suriyelinin sınırını geçtiğini ve 10 bin Suriyelinin de sınırda beklediğini dile getirdi.

Türkiye’den 5 maddelik plan

Davutoğlu, Türkiye’nin BM’den taleplerini şöyle sıraladı:

Güvenlik Konseyi, Suriye’ye komşu ülkelerdeki kampları ziyaret etmeli.
Halkı yerinden olmaya zorlayan yerleşim yerlerine yönelik hava bombardımanlarına karşı Güvenlik Konseyi bir bütünlük içinde hareket etmeli.

Odak noktası, Suriye sınırları içinde yerlerini ve evlerini terk etmek zorunda kalanlar olmalı.

Tüm bu adımlara rağmen Suriyeliler güvenliklerini temin etmek için kaçmak zorunda kalırsa, uluslararası alanda kabul edilmeleri ve özümsenmeleri için gerekli önlemler alınmalı.

Mülteci sorunu ile ilgilenmek üzere komşu ülkelerin ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de dâhil olacağı ortak bir komite kurulmalı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.