ManşetTürkiye

Grup Yorum üyelerine gözaltı

0

Okmedyanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi, Gençlik Federasyonu ve Okmeydanı Haklar Derneği’ne dün gece yapılan baskında aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 36 kişi göz altına alındı.

Şişli Okmeydanı’nda aralarında dernekler ve kültür merkezlerinin bulunduğu üç adrese gece saat 03.00 sıralarında eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polislerinin düzenlediği operasyona, çevik kuvvet ekipleri de destek verdi.

Operasyon yapılan adreslerin bulunduğu cadde ve sokaklar güvenlik şeridi ile kapatıldı.

Operasyon düzenlendiğinin farkına varan içeridekiler ise demir kapıları kilitledi; “Kahrolsun Faşizm, Yaşasın Mücadelemiz”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları attı.

Polis ekiplerinin uzun uğraşları sonucunda demir kapılar demir kesme makasları ve balyozlarla açıldı.

Ayrıca, bir derneğin bina girişinde asılı olan kırmızı bez parçası da polis tarafından indirildi.

Yapılan eş zamanlı operasyonda 3’ü müzik grubu “Grup Yorum” üyesi olan toplam 36 kişi gözaltına alındı.

Baskın Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneği, Gençlik Dernekleri Federasyonu ile müzik grubu Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’ne düzenlenirken, polisin girdiği adreslerde arama yaptı.

Adreslerden bulunan çok sayıda dökümana el konuldu. Aralarında Grup Yorum üyesi, Ali Aracı, Ali Papur ve Caner Bozkurt’un da bulunduğu 34 kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınan kişilerin avukatı Taylan Tanay, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin arama ve yakalama kararına istinaden bu aramaların yapıldığını belirterek, “DHKP-C isimli örgütle bağlantılı oldukları gerekçesiyle bu kişilerin gözaltına alındığı” belirtti.

Halkın Hukuk Bürosu’nun yaptığı yazılı açıklamaya göre, İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesinin verdiği kararla polislere 09.05.2011 gününden itibaren 72 saati kapsayan süre arama izni verildi.

Açıklamada, yapılan baskın şeklinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

“Binlerce polis, balyoz, gaz bombaları ile yapılan bu operasyonun kararının cumhuriyet savcısı yahut hakim tarafından verilmesi bu terörü hukuka uygun hale getiremez. Gözaltına alınanların tümüne gündüz herhangi bir saatte ulaşmak mümkünken, yasaya aykırı bir biçimde yapılan baskınlar AKP’nin demokratik yüzüdür.”

Yaşanan olayın Anayasada ve uluslar arası sözleşmelerde tanınmasına rağmen Türkiye’de örgütlenme ve dernek kurma hakkının olmadığının kanıtı olduğu söylenen açıklama şöyle devam ediyor:

“Yakın zamanda yüz binlerce insana konserler veren Grup Yorum’un ve 1 Mayıs’ta demokratik haklarını kullanan on binlerce insanın yürütüldüğü demokratik kurumların baskınlara, gözaltılara konu olması tesadüf olarak değerlendirilemez.” (Cnntürk, Bia)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.