ManşetMedya-İnternet

YGS’nin üstünü kapatmak için: Basın

0

YGS’de kopya, şifre tartışmaları karşılıklı demeçlerle ve ortaya çıkan yeni kanıtlarla devam ediyor. Bu tartışmada en büyük nokta ise eksik bırakılıyor: Peki bu organizasyonu kim yaptı? Bu aslında en önemli soru. Ortada bu denli büyük bir etki varken ve daha önce de buna benzer olaylar yaşanmışken, faillere yönelik pek de ses çıkmaması, gelecekte de bunun yaşanacağının kanıtı bile sayılabilir. Şu anda kimin bu organizasyonu yaptığı bilinmiyor ama basına bakıldığında bir ikiye ayrılma görülüyor. Bu olayın daha da derinleşip, ortaya çıkmasını (şu ya da bu sebeple) isteyenler ve bu işin üstünün kapanmasını isteyenler. Bu ikinci grubun önemli savı ise ÖSYM Başkanı’nın açıklamaları. Gelen kanıtlara bakıldığında ortada bir skandal olduğunu görmek çok zor değil. Bu yüzden de asıl sorunun etrafından dolanıp, kimin veya kimlerin bu işin fazla dallanıp budaklanmamasını istediğini görmemiz bir fikir oluşturmak için işe yarayacaktır.

Bu incelemede bu konuya eleştirel olarak bakmayan gazetelerin 3, 4 ve 5 Nisan ilk sayfaları incelenmiştir.

Taraf Gazetesi, bu incelenen gazeteler içinde en ilginç noktada olandır. Çünkü açık bir fikir değişikliği ile, belli konularda ortaklık yaptığı gazetelerin tarafına geçmiştir 3 günde. 3 Nisan günü Taraf, olaya eleştirel bakmıştır ve şu manşeti atmıştır:

 

 

 

3 Nisan günü tatmin olmayan Taraf, hükümetin KPSS’de olduğu gibi tepki göstermemesi ve aksi yönde açıklamalarıyla birlikte tatmin olmaya doğru evrilmiştir. İşte 4 Nisan haberi:

 

 

Aslına bakılırsa, Taraf, hiçbir şey değişmeden aynı açıklamalara bakıp bir tatmin olmamış, bir tatmin olmuştur. Bu gitgel durumu 5 Nisan’da tamamen kaybolmuş ve Taraf şifre iddialarının tamamen karşısına geçmiştir.

 

 

 

 

 

 

Taraf, elle tutulur hiçbir gelişme olmamasına ve ortaya yeni yeni şifre iddiaları atılmasına rağmen, eleştirel bir noktadan tamamen inanan bir konuma geçmiş ve şifre iddialarına palavra demiştir.

Taraf sadece bir örnek. Fakat, gösterdiği değişim açısından önemli bir örnek. Şimdi benzer yaklaşımdaki diğer gazetelerin 4 ve 5 Nisan anasayfalarına bakalım. Bu gazetelerin en önemli özelliği meseleyi bir an önce kapatmak istemeleri. Vurgulanan hep ÖSYM Başkanı’nın “son noktayı” koyduğu. (Fotoğrafların üzerine tıklayarak tam boyut görebilirsiniz)

4 Nisan Akit:

 

4 Nisan Bugün:

4 Nisan Sabah:

4 Nisan Yeni Şafak:

4 Nisan Star:

4 Nisan Türkiye:

4 Nisan Zaman:

5 Nisan Zaman:

Görüldüğü gibi basının genel olarak birlikte hareket eden gazeteleri bu konuda da ortak bir tutum takınmış ve KPSS’de ortaya koydukları sorgulayıcı tavrı göstermemişlerdir. Bu durum üzerinde düşünmeye değerdir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.