Ekoloji

Fukuşima Nükleer Santrali’nde patlama!

0

Japonya’da Fukuşima Nükleer Santrali 1 Numaralı Reaktöründe Cumartesi yerel saatle 15:30 civarında bir patlama duyuldu, ardından siyah bulutlar görüldü. Detaylar meçhul, 4 yaralı var, çok sayıda insanın radyoaktiviteye maruz kaldığı sanılıyor. Japon hükümetinin son açıklamasına göre patlama reaktörde değil ve reaktör kazanı sağlam. Reaktörün içinde bulunduğu binanın çatısının bir ardçı şok üzerine çöktüğünü geçen ajanslar, reaktör muhafazasının yerinde durduğu rapor ediyorlar. Patlamanın reaktörden hidrojen bırakılması sırasında bu hidrojenin soğutma havuzunda ya da havadaki oksijenle karışmasından olduğu sanılıyor.

Japon Nükleer ve Endüstriel Güvenlik Ajansı, Japonya’nın tarihinde ilk kez bir çekirdek erimesine şahit olduğuna inanıyor. Kazayı, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olaylar ölçeğine göre (INES) 1 ve 7 arasından 4 olarak belirledi, yani şimdilik olayın yerel etkileri olan bir nükleer kaza olduğu kabul ediliyor. Japon hükümeti Cumartesi sabahı 10 kilometreye çıkardığı güvenlik çemberini 20 km’ye genişletti ve  bu alan içindeki herkesin tahliyesini istedi. Daha sonra yapılan bir açıklamaya göre santralin çevresinde İyot 131 ve Sezyum izotopları tespit edildi, ancak açıklama yapan hükümet mensupları kalıcı bir sızıntı olmadığını ve patlamanın ardından radyasyon ölçümlerinde bir düşüş olduğunu söyledi.

Santralin sahibi Tokyo Elektrik Şirketi’nin (TOPECO) son açıklamalara göre yerel saatle 8:40’ta reaktöre deniz suyu verilmeye başlandı. Ayrıca reaksyonun kritikliğe ulaşmasının engellenmesi için borik asit yükleniyor. Reaktör muhafazasının tamamen deniz suyuyla doldurulmasının on gün süreceği açıklanıyor. Böylece reaktör soğutulmaya, tam bir çekirdek erimesi engellenmeye çelışılıyor. İşlem başarılı olursa reaktörün kontrol altına alınacağı açıklanıyor, ancak işlemin çevresel riskleri ve sorunun boyutlarına dair bir açıklama yok.

Cumartesi sabahı TOPECO radyasyon sızıntısını teyid etmişti, reaktörün kontrol odasında radyasyon seviyeleri normalin 1000 katına ulaşırken santralin giriş kapısında yapılan ölçümlerde de normalin 8 katı radyoaktivite kaydediliyordu. Bölge idaresine göre alandaki radyoaktivite saatte 1015 mikro sievert’e ulaştı, yani bir insanın yıllık maruz kalabileceği güvenli addedilen radyoaktivitenin üstünde.

Cuma günkü depremin ardından soğutma sistemi arızası giderilemeyen reaktör  dünden beri kontrol altına alınamıyor. Devre dışı bırakılan reaktör soğutulamamış, bununla birlikte reaktör kazanında basınç yükselmiş, su seviyesi tehlikeli seviyelere inip bir süre yakıt çubuklarını kısmen su seviyesinin üstünde bırakmış, radyoaktif buhar tahliyesine gidileceği açıklanmıştı. Daha sonraki açıklamalara göre böyle bir tahliye patlama gerçekleşmeden önce yapıldı ve çekirdek erimesi böylece engellendi.

Fukuşima 2 numaralı reaktörde de soğutma sorunu çözülebilmiş değil, MOX(plütonyum zenginleştirilmiş uranyum karışımı) yakıt yüklendiği bilinen 3 numaralı reaktörün de yeterince soğutulamadığı rapor ediliyor ve 2 ve 3 numaralı reaktörlerden de radyoaktif buhar salımı hazırlığı yapılıyor. Özellikle MOX yakıt kullanılan 3 numaralı reaktörden böyle bir salım endişe yaratıyor. 1 ve 2 numaralı reaktörler için nükleer acil durum hâli devam ediyor.

 

Depremden sonra Japonya’da diğer nükleer santrallerin sorunlarını ve Japon nükleer endüstrisinin yakın geçmişte yaşadığı sorunları buradan okuyabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete, Kyodo News, NHK, BBC, CNN)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.