DünyaManşet

Fukuşima nükleer santralinde çekirdek erimesi olabilir

0

Japonya’da dün meydana gelen depremden zarar gören Fukuşima nükleer santralında çekirdek erimesi olmasından korkuluyor. Japonya Başbakanı Naoto Kan Fukuşima 1 ve 2 nükleer santrallerinde acil durum ilan etmişti.

Deprem sırasında soğutma sistemlerinden bazıları duran ve su seviyesi düşen nükleer reaktörde çekirdek erimesi yaşanmış olmasından endişe ediliyor. Santral dışında tespit edilen Sezyum ve İyot-131’in bunun belirtisi olabileceği bildiriliyor.

BBC’nin ve Japon medyasının son verdikleri haberlere göre Japonya Nükleer Enerji Ajansı santral kalbinin dışında radyoaktif materyal tespit edilmesinin çekirdek erimesi belirtisi olabileceğini söyledi. Japon medyası da Fukuşima’daki reaktörlerden birinde patlama ve yangın görüldüğünü bildiriyor.

Japonya Nükleer Enerji Ajansı başkan yardımcısı Dr. Tatsujiro Suzuki yakıtın kısmen eridiğini doğruladıklarını, bundan sonra erimenin devam edip etmeyeceğinin önemli olduğğunu söyledi. Suzuki, eğer su seviyesi düşmeye devam ettiğini, bunun kötü haber olduğunu, ama basıncın da düştüğünü, bunun da iyi haber olduğunu söyledi. Deprem sonrasında meydana gelen kazada reaktör içindeki radyoaktivitenin normal seviyenin 1000 kat üzerine çıktığı bildiriliyor.

ABD’de nükleer silahsızlanma için çalışan Ploughshares Fund’ın başkanı Joseph Cirincione bu kazanın Çernobil’den bu yana en büyük kaza olduğunu söyledi.

Tokyoya 200 km. mesafede bulunan nükleer santralin 10 kilometre çevresinde yaşayan binlerce kişi boşaltılıyor.

Tarihin en büyük nükleer kazaları olan Çernobil ve TMI’da da çekirdek erimesi olmuştu.

Yeşil Gazete

* The Mainichi Daily News, Kyodo News, BBC ve ABC’den derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.