ManşetTürkiye

AB özür diledi diyen Bakan Eroğlu’na Brüksel’den yalanlama

0

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun geçen hafta yaptığı bir açıklamada, AB yetkililerinin Tabiatı Koruma Kanun Tasarısı hakkındaki olumsuz beyanları nedeniyle kendilerinden özür dilediği iddiasına Avrupa Komisyonu’ndan yalanlama geldi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 9 Şubat tarihinde Hürriyet Gazetesi’ne verdiği demeçte halen TBMM Çevre Komisyonu’nda bulunan Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’na yapılan eleştirilerle ilgili şöyle demişti:

“Duyduğunuz her şeye itibar etmeyin. Hata yapılmışsa bizden öncedir. Biyolojik Çeşitlilik Tasarısı’nda AB yetkililerinin olumsuz beyanatı oldu. Biz hemen itiraz ettik. Tasarıyı, AB müktesebatına göre hazırladık. Müsteşara söyledim, ‘Bu ne rezalet’ diye. İtiraz ettik, tasarıyı incelediler ve kusura bakmayın dediler.”

Yeşil Gazete Haber Merkezi, Bakan Eroğlu’nun bu demeci üzerine Avrupa Komisyonu Türkiye Masası’na böyle bir şey olup olmadığını, kanun tasarısıyla ilgili olumsuz beyanları nedeniyle daha sonra Bakan’a “kusura bakmayın” deyip demediklerini sordu.

“Türk yetkililer tasarının AB mevzuatını karşılamadığını kabul etti”

Böyle bir özür dilemenin söz konusu olmadığını söyleyen Avrupa Komisyonu Çevre Genel Direktörlüğü (DG Environment) Türkiye Masası sorumlularından Octavian Stamate, Ankara’da ilgili kanun tasarısıyla ilgili eleştirilerini ilettikleri alt komite toplantısının ardından herhangi bir temasları olmadığını söyledi. Hürriyet Gazetesi’nde çıkan haberle ilgili bilgilendirdiğimiz için teşekkür eden Octavian Stamate’nin açıklaması şöyle:

“Bilindiği gibi Avrupa Komisyonu Türkiye’deki doğa koruma çerçeve mevzuatıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemektedir ve bu konudaki kaygılarımız ilk olarak 2010 ilerleme raporunda belirtilmiştir. 26 Ocak’ta Ankara’da yapılan AB-Türkiye Çevre Alt Komisyon toplantısında AB delegasyonu tasarı hakkındaki eleştirilerini tekrar etti. Diyalog devam ederken Türk yetkililer mevcut metin yasalaştığı takdirde kanunun Habitat ve Yabani Kuş Direktifleri’ni tam ve doğru bir şekilde karşılamayacağını kabul ettiler. Ayrıca  tasarıdaki boşlukları tespit ederek  Avrupa Komisyonu’yla konuyla ilgili diyalog içinde olmaya hazır olduklarını ve tasarıyı doğa koruma alanındaki AB mevzuatı çizgisine getirmek için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söylediler.

Bu arada Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin ve Avrupa Komnisyonu Çevre Genel Direktörlüğü uzmanlarının katılımıyla yakında Brüksel’de özel bir teknik toplantı yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki konuyla ilgili taraflardan, medyadan ve STK’lardan gelen ve önem taşıyan her türlü bilgiyi memnuniyetle karşılayacağı konusunda sizleri temin ederim.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.