EnerjiManşet

Karadeniz’in TEMA isyanı

0

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) bugün yaptığı basın açıklamasında TEMA’nın politikalarını ve vakfın yapısını eleştirdi. Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısında açıklamayı KİP aktivisti Aysun Paksoy okudu. Basın açıklamasının ardından sorulara yanıt veren Paksoy TEMA’yı “sözde çevre kimliği”ne sahip bir örgüt olmakla eleştirdi.

TEMA Vakfı’nın büyük bir Truva atına benzetildiği basın açıklamasında TEMA’nın mevcut siyasal sistemin kendi muhalefetini üretme ihtiyacından doğduğu belirtildi. TEMA mütevelli heyetinin aralarında devlet  temsilcilerinin de olduğu Cem Boyner,  Aydın Doğan, Faruk Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Halis Komili, Osman Kavala, Mustafa Balbay, Sabri Ülker, Fikret Evyap, Hüseyin Özdilek, Asım Kocabıyık, Nihat Gökyiğit gibi isimlerden oluştuğunun ve bu isimlerin TEMA’nın işleyişine kendi çıkarları doğrultusunda müdahale ettiğinin iddia edildiği açıklamada TEMA Vakfı doğa sevgisini suistimal etmekle suçlandı. Açıklamada vakfın yüz binlerce gönüllüsünü paravan olarak kullanarak fidan  ve meyve çekirdeği kampanyaları ile mevcut sistemin yaratmak istediği muhalefeti oluşturduğu belirtildi.

TEMA mütevelli heyeti üyeleri içinde en çok gözden kaçan ismin Loç Vadisindeki hidroelektrik santrali projesini yürüten ORYA enerji şirketinin kurucusu Orhan Yavuz olduğunu söyleyen KİP sözcüsü Paksoy,“Orhan Yavuz’un TEMA’sı” diye nitelendirdiği vakfın hidroelektrik santraller hakkında net bir duruşunun olmadığı, hatta destekleyici açıklamalar yaptıklarını iddia etti.

Açıklamada şöyle dendi:

“İşte bu da TEMA’nın kendi gönüllülerini ve kamuoyunu nasıl çarpık bilgilerle doldurduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü HES’ler  enerji politikaları içerisinde uygulanan projeler değil, suyun ticarileştirilmesini, su havzalarının ve toprakların şirketlere devredilmesini amaçlayan projelerdir. TEMA HES’leri kasten bir enerji sorunu içerisinde ele alarak bu gerçeğin üstünü örtmeyi amaçlamaktadır”.

KİP aktivistleri bu nedenle TEMA ile 24 Ocak yapılacak olan “Anadolu’yu Vermeyeceğiz” yürüyüşünde ve başka hiçbir etkilikte yan yana olmayacaklarını belirterek 24 ocak’ta gerçekleşecek yürüyüşü “katiller ve kurbanlar yan yana  gelmiş olacak”  diye değerlendirdiler.

Basın toplantısında söz alan KİP aktivistleri ayrıca TEMA’nın tabiatı koruma yasasını engellemeyi amaçlayan bir yürüyüşe katılmasını anlayamadıklarını belirterek “TEMA bu yasanın geçmesini engellemek istiyorsa mütevelli heyetini  devreye soksa yeterli olacaktır” dediler.

(Yazgül Yeşil – Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.